Aplikasi video dalam penghasilan karya seni tampak di Malaysia - Ayong, ak. Jemat. (University Malaysia Sarawak, UNIMAS., 2006)
Aplikasi video dalam penghasilan seni tampak di Malaysia wujud pada sekitar tahun 1980an yang betitik tolak daripada evolusi yang berpusatkan medium elektronik sebagai medium pilihan untuk berkarya. Justeru, perkembangan teknologi maklumat yang melanda dunia membawa bersamanya penemuan baru yang berkonsepkan teknologi dalam seni dalam penghasilan seni tampak.