Perubahan Amalan Ritual Dalam Budaya Iban Di Sarawak - Durin, A.; Tugang, N. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Kertas Kerja ini melaporkan tentang hasil penyelidikan yang telah saya jalankan bermula Januari 2011 sehingga Disember 2012. Penyelidikan ini telah dijalankan di beberapa buah rumah panjang Iban yang masih mengamalkan agama dan kepercayaan tradisional/animisme di sekitar Bahagian Sri Aman, Lubuk Antu dan Bahagian Bintulu yang kesemuanya rumah panjang tersebut berada di negeri Sarawak. Fokus penyelidikan ini ialah kepada kain Pua Iban di Sarawak sebagai Warisan Budaya unggul, dan Perubahan Sosial dalam masyarakat Iban berkaitan dengan kain pua yang amat unik dan tersendiri.