Warisan perahu lepa dalam masyarakat Bajau di Pulau Bum-Bum, Semporna - Vannie, binti Pallao (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Perahu lepa sememangnya sinonim dalam masyarakat Bajau. Namun, pada masa kini penghasilannya semakin kurang memberangsangkan akibat pertembungan budaya. Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan bagi memastikan supaya penghasilan perahu lepa ini dapat dikekalkan dari segi pembuatannya, memandangkan perahu lepa ini telah menjadi lambang identiti dan warisan budaya dalam masyarakat Bajau. Selain itu, kajian ini juga dapat memperlihatkan keaslian jati diri masyarakat Bajau itu sendiri. Kaedah pengumpulan data dilakukan melalui temuramah yang dijalankan dapat meningkatkan penghasilan perahu lepa dari semasa ke semasa serta dapat memaparkan keunikan yang terdapat dalam penghasilan perahu tersebut.