Propaganda dalam dokumentari - Anastasia Lema, anak Endawi (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji fungsi dan relevansi propaganda dalam dokumentari dalam era teknologi digital. Propaganda digunakan untuk meraih sokongan terhadap sesuatu pakatan atau pergerakan yang seringkali boleh mencetuskan kontroversi; berikutan itu, dokumentari adalah antara medium yang berkesan dan mempunyai impak yang tinggi. Pemikiran masyarakat hari ini harus diperbetulkan dan sentiasa berfikiran terbuka untuk menerima apa sahaja maklumat yang disampaikan. Propaganda tidak bertujuan menimbulkan kontroversi, tetapi apa yang disampaikan adalah kebenaran yang harus diperjuangkan. Kajian ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan, content analysis dan temubual untuk mendapat data-data yang berkaitan dengan topik kajian. Hasil daripada kajia, penyelidik telah menghasilkan sebuah dokumentari pendek yang bertajuk Sada Ati mengisahkan tentang kesukaran kehidupan seorang wanita bangsa Iban untuk mendapatkan kad pengenalan walaupun dia mempunyai bukti kukuh bahawa dia adalah warganegara Malaysia selain daripada dilahir dan dibesarkan di tanahair sendiri. Kajian keseluruhan dapat diaplikasikan sepenuhnya di dalam dokumentari pendek Sada Ati arahan Anastasia Lema Endawi