Kajian identiti korporat syarikat perkhidmatan Pos Malaysia Berhad - Mazwila, binti Che Othman (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2004)
Perkhidmatan pos atau perkhidmatan penghantaran merupakan perkhidmatan yang sering digunakan oleh orang ramai dan seringkali menghadapi kesukaran ketika berurusan dengan perkhidmatan ini. Walau bagaimanapun, identiti korporat syarikat perkhidmatan pos atau penghantaran yang ditawarkan di Malaysia masih tidak dapat bersaing dengan identiti korporat syarikat perkhidmatan penghantaran antarabangsa. Oleh yang demikian, fokus utama kajian adalah untuk meningkatkan identiti korporat syarikat perkhidmatan pos atau perkhidmatan penghantaran tempatan sejajar dengan identiti korporat syarikat perkhidmatan penghantaran antarabangsa. Dalam merealisasikan objektif kajian ini, perkhidmatan pos baru berasaskan elektronik, internet dan panggilan terus akan diutamakan.