Eksplorasi gabungan lampu led dengan manik dalam penghasilan aksesori fesyen - Siti Noraini, binti Ghazali (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Lampu (LED) ialah lampu masa depan yang mengeluarkan haba yang sangat rendah sekaligus mengurangkan pelepasan karbon dioksida ke alam sekitar. Ia merupakan penemuan baru yang dapat membantu mengurangkan pencemaran alam. Kebanyakan lampu LED tersebut digunakan dalam aksesori kenderaan dan lampu jalan. Namun begitu ia kurang dieksplorasikan dalam industri fesyen tempatan. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti rekabentuk aksesori fesyen yang mengaplikasikan gabungan lampu LED dengan manik yang mampu memberi kelainan dalam gayaan aksesori fesyen.