Pengolahan karya seni elektronik - Nozaliza, binti Noh (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2006)
Pengolahan karya seni elektronik adalah sesuatu hasil karya yang dieksplorasi dan dieksperimentasi daripada pelbagai jenis medium yang bersumberkan teknologi serta teknik dan proses dalam penghasilan karya seni. Walaupun bahasa pengucapannya sudah berIainan, karya seni elektronik ini tetap tergolong di dalam amalan seni rupa ataupun seni tampak kerana masih mengekalkan unsur-unsur seni iaitu elemen-elemen formalistik dan prinsip-prinsip rekaan. Melalui penterjemahan maksud seni atau karya, penonton dapat berkomunikasi sendiri dengan apa yang ingin disampaikan kerana setiap hasil karya yang dihasilkan mempunyai mesej yang tersendiri sarna ada tersurat atau tersirat. Hasil daripada ini, dapat dilihat karya peribadi telah dihasilkan dengan menggunakan medium elektronik dalam cara pengucapan yang berIainan. Ini kerana masih baru dan perlu diterokai di dalam penghasilan karya seni tampak bagi memenuhi kehendak seni elektronik yang masih tiada penghujungnya.