Realisme dalam dokumentari - Elsie, anak Jalin (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini meneliti konsep realisme di dalam konteks pembikinan filem dokumentari dengan menggunakan pendekatan 'obervational' dan 'participatory'. Fokus kajian ditumpukan kepada penyampaian naratif dengan memasukkan elemen-elemen fiksyen sebagai cara untuk mengukuhkan struktur naratif subjek yang dipersembahkan. Penyelidikan ini menggunakan metodologi kualitatif dimana pengumpulan data dibuat melalui cara pemerhatian, rakaman video dan juga analisa kandungan terhadap dua buah filem dokumentari iaitu Old Partner (2008) dan Up The Yangtze (2008). Dua filem tersebut dianalisa untuk mengenal pasti teknik dan konvensyen yang telah digunakan semasa penggambaran serta mengenalpasti apakah elemen-elemen fiksyen yang telah dipakai semasa penggambaran serta mengenalpasti apakah elemen-elemen fiksyen yang telah dipakai semasa peringkat pasca-produksi sebagai kaedah penyampaikan naratif yang berkesan tetapi mungkin mencabar prinsip realisme secara menyeluruh.