Satu kajian aplikasi mise-en-scene terhadap filem noir berdasarkan perspektif filem Road To Perdition dan Taxi Driver - Mohd Jefri, bin Samaroon (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Filem noir merupakan stail dari pembikin filem hollywood yang popular pada sekitar tahun 1940an dan 1950an. Filem noir sangat menarik dikaji adalah kerana tekniknya yang sungguh berpengaruh dikalangan pembikin filem pada masa itu dan ia digunakan secara berterusan sehingga hari ini yang dipanggil Neo noir. Namun sesebuah filem noir sukar dijelaskan dengan lebih terperinci kerana konsep filem noir terlalu meluas namin pada kajian ini penulis cuba mengupas sedikit tentang konsep filem noir dari zaman klasik filem noir sehingga ekarang yang dipanggil Neo noir. Penulis juga akan turut menekankan kepada elemen-elemen sinematografi dan teknik mise-en-scene filem noir ke dalam penulisan ini berdasarkan perspektif dari dua buah filem Neo noir yang dipilih iaitu Txi Driver (1976) arahan Martin Scorsese dan Road to Perdition (2002) arahan Sam Mandes.