Watak utama dan pembantu dalam penulisan skrip secara alternatif - Md Zulkarnain, Harun (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Kajian ini lebih memfokuskan kepada sifat dalaman dan luaran watak antara watak utama dan watak pembantu dalam penulisan skrip secara alternatif. Pengkaji akan dapat memahami dengan lebih jelas tentang maksud, struktur, kaedah penulisan skrip secara alternatif dan watak yang terdapat dalam skrip tersebut. Secara umumnya, pengkaji akan memahami tentang cara penulisan dan watak dalam penulisan skrip secara alternatif. Kajian ini dilakukan untuk menjelaskan kepada penulis-penulis skrip agar dapat mengetahui tentang cara penulisan skrip secara alternatif serta dapat memahami secara mendalam teknik dan stail dalam penulisan skrip secara alternatif. Dengan adanya kajian ini juga, pengkaji akan dapat menghasilkan sesebuah yang karya berbeza dalam semua aspek termasuk strktur dalam sesebuah naratif dan mungkin juga lebih kepada eksperimental.