Pendekatan subjektif dalam pengarahan dokumentari - Beatrice, Pasang (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Pendekatan subjektiviti oleh pengarah dokumentari adalah untuk memberi kelebihan atau peluang kepada pengarah untuk menstrukturkan dokumentari tersebut agar lebuh teratur dan menarik tetapi berdasarkan fakta yang sedia ada. Namun kekeliruan wujud di kalangan penonton kerana mereka beranggapan bahawa filem dokumentari tidak dimanipulasikan dan berasal daripada kejadian yang benar-benar berlaku. Oleh itu, definisi, sejarah dan perkembangan filem dokumentari haruslah dihuraikan. Filem dokumentari 'The Big Durian' oleh Amir Muhammad dan 'Fahrenheit 9/11' oleh pengarah Michael Moore dijadikan sebagai sampel kajian pengkaji kerana didapati banyak menggunakan pendekatan subjektif di dalam mengetengahkan isu yang dikaji. Elemen-elemen dalam sampel kajian ini boleh dikenalpasti berdasarkan bentuk susunan, penggunaan temubual, penceritaan, peranan pengarah sendiri dan cara penyuntingan. Dari kajian tersebut, pengkaji telah menghasilkan sebuah dokumentari pendek berdurasi 9minit 15saat bertajuk 'Puntan' yang mengisahkan seorang kanak-kanak perempuan yang tersepit antara tradisi lama dan keinginannya untuk bersekolah.