Eksperimentasi teknik double weave dalam penghasilan fabrik yang berdimensi dan bertekstura - Noor Liza Aidie, binti Sapian (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Doubel weave adalah fabrik yang ditenun dua atalu lebih lapisan dengan serentak. Fabrik ini ditenun berasingan atau bercantum pada bahagian sisinya. Selain daripada itu, ia juga mempunyai corak berbeza bahagian sisinya. Selain daripada itu, ia juga mempunyai warna atau corak berbeza dibahagian hadapan dan belakang. Penyelidikan ini memfokuskan kepada eksperimentasi teknik double weave dalam penghasilan fabrik yang bertekstura dan berdimensi. Penggunaan pelbagai benang seperti benang kapas, benang elastik, sutera, rotan dan dawai copper untuk menghasilkan tenunan tekstil Double weave. Pada akhir ujian ini, produk yang dihasilkan adalah untuk kegunaan fesyen wanita dan seni tekstil berasaskan tema Treasure from the sea.