Skop pengucapan seni komputer di Malaysia - Hasdzilinna, Bolhasan. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2006)
Kemunculan teknologi dalam menghasilkan karya telah mewujudkan satu revolusi yang menarik. Teknologi ini muncul dan berkembang bagi mempermudahkan proses dalam menghasilkan dan menyampaikan karya. Pengaplikasian bahan baru melibatkan sains dan teknologi telah meninggalkan sedikit sebanyak kaedah lama dalam penghasilan karya seni tampak.