Pengaplikasikan penggunaan serat batang pokok pisang untuk dijadikan barangan kraftangan - Nik Nurul Aliya, bt Nik Abd Rahman (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Serat Batang Pokok Pisang (Orger Zingerberalis) dikenali sebagai satu bahan terbuang. Kajian ini telah membuktikan bahawa serat batang pokok pisang mempunyai potensi dalam menghasilkan produk kraftangan. Pengaplikasian teknik batik dan beberapa jenis jahitan akan digunakan bagi menghasikan produk kraftangan