Kajian aplikasi reka corak motif pua kumbu pada pembungkusan dan produk-produk pelancongan - Rosedelina, binti Mustapha (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2005)
Pua Kumbu merupakan tekstil tenunan tangan tradisional utama masyarakat wanita Iban di Sarawak. Tenunan pua kumbu juga dikenali sebagai selimut. Keunikannnya terletak pada aspek teknikal dan reka corak motif yang melambangkan pelabagai maksud serta mempunyai banyak kegunaan. Kepelbagaiian reka corak motifnya telah menarik perhatian pembeli tempatan dan luar negara. Secara umumnya, penyelidikan ini memfokuskan kajian pada pembungkusan dan produk-produk pelancongan dengan pengalikasian reka corak motif pua kumbu. Pembungkusan memainkan peranan yang amat penting bagi membantu penjualan produk-produk pelancongan kerana dapat memberi kesan persepsi awal para para pembeli,