Alat kitaran pembakar sampah - Izman, Bin Idrus (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2006)
Pencemaran udara merupakan masalah yang tiada penamatnya. Keadaan ini bertambah serius dari semasa ke semasa walaupun pelbagai langkah mengatasi telah diambil. Penghasilan Alat Kitaran Pembakar Sampah yang berkonsepkan mesra alam mampu mengurangkan masalah pencemaran udara. Asap yang terhasil dari aktiviti pembakaran menggunakan produk ini akan ditapis dalam satu kitaran sebelum dilepaskan ke udara. Reka bentuk produk ini juga diterapkan dengan unsur-unsur moden yang menepati citarasa pengguna masa kini. Dengan terhasilnya produk ini, diharap mampu memelihara kualiti udara dan memberikan kesejahteraan kepada masyarakat dan Negara.