Pengaplikasian ikat pakan dalam tenuan kontemporari bagi penghasilan produk fesyen - Siti Zuraidah, binti Zainol (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2013)
Ikat pakan adalah proses mengikat benang melintang atau benang mendatang (weft) untuk menghasilkan motif pada permukaan tekstil. Penyelidikan ini memfokuskan kepada pengaplikasian ikat pakan dalam tenunan kontemporari untuk penghaslian produk fesyen. Penggabungan struktur straight twill and dice weaves serta penambahbaikan dari segi penggunaan material yang pelbagai seperti benang metalik, benang elastik dan sutera undergummed untuk menghasilkan tekstura yang berdimensi.