Durability properties of concrete with oil palm shell (OPS) aggregates - Tiong, Collin Inn Seng. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2010)
Perkembangan terbaru di bidang konkrit telah mengakibatkan pelbagai aspek yang perlu diambil kira bagi menghasilkan konkrit yang berkualiti tinggi dengan ciri yang lebih baik daripada konkrit biasa dan banyak memberi manfaat bagi kehidupan kita dalam jangka masa lama. Dalam indudtri pembinaan kini, pengunaan konkrit ringan juga semakin popular kerana isipadunya yang ringan dan ia mampu mengurangkan kos pembinaan bagi sesuatu projek. Kajian dilakukan bagi memenuhi keperluan industri pembinaan pada masa kini supaya sebuah bangunan yang ekonomi dapat didirikan. Kajian dilakukan bagi sisa tempurung kelapa saw it (OPS) telah dihasilkan dalam kuantiti yang banyak daripada industri pertanian di Malaysia. Penggunaan (OPS) ini sebagai agregat dalam konkrit dapat mengurangkan masalah pencemaran. Objektif daripada kajian ini adalah untuk menentukan sifat-sifat keawetan konkrit OPS dan membandingkan sifat keawetan antara konkrit OPS dengan konkrit nonnal. Ujian-ujian yang dilakukan keatas sample ialah kekuatan tegangan, jerapan air, "sorptivity" dan kekalisan konkrit. Kesumua sample yang disediakan melalui pengawetan air pada umur konkrit 3 hari, 7 hari, 28 hari dan 56 hari. Dimensi sample blok yang digunakan dalam kajian ini adalah lOOmm x lOOmm x IOOmm, 150mm x 150mm x 150mm dan silinder adalah 100mm x 204mm. Hasilnya menunjukkan bahawa prestasi keawetan konkrit OPS menurun apabila peratusan penggantian OPS sebagai agregat kasar dalam campuran konkrit meningkat.