Reka bentuk struktur basikal transit dalam mengaplikasikan laminasi venir serat buluh - Mohd Muhaimin Rafiq, bin Abas, (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Basikal merupakan salah satu alternatif pengangkutan yang menjadi pilihan pengguna kerana pengangkutan ini murah, senang untuk di kendali, ringan dan senang untuk dibawa ke mana sahaja. Penyelidikan ini adalah memfokuskan kepada penghasilan reka bentuk struktur basikal transit dengan menggunakan laminasi venir buluh dengan menerapkan konsep mini, lipat, ringan dan mudah di simpan. BTB (Bamboo Transit Bicycle) adalah basikal transit bagi kegunaan jarak dekat seperti di Pasaraya, Lapangan Terbang, Kampus, kawasan kilang, Perumahan dan Taman bagi memudahkan pergerakan pengguna.