Eksplorasi dan aplikasi teknik ilustrasi grafiti pada "Speed Wall Climbing" di Genting X-Pedition Wall - Saharuddin Anuar, bin Sulaiman (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2011)
Objektif utama kajian ini dijalankan adalah untuk menaikkan lagi popularity suka speed wall clining di Malaysia dan memperkembangkan lagi seni grafiti tanah air dengan mengaplikasikan reka corak grafiti pada "speed wall climbing". Kajian akan dijalankan dengan mengumpul data mengenai perkembangan sukan wall climbing di Genting X-PEDITION WALL CLIMBING dan perkembangan grafiti yang telah dihasilkan di Malaysia serta teknik-teknik dalam penghasilan grafiti. Sepertu yang dinyatakan, MOHD ANUAR YATIM, 2010. UTUSAN MALAYSIA ARKIB 13/03/2010.) "Lukisan graifiti ini kalau kena tempatnya dan caranya boleh menjadi daya tarikan kerana ia sesuatu yang unik'.