Adaptasi cerita rakyat masyarakat Bidayuh Sadong "Babeh Padat" dalam animasi naratif - Vanden, anak Michael (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Penyelidikan ini adalah untuk mengenalpasti cerita-cerita rakyat masyarakat Bidayuh Sadong yang terdapat di Sarawak. Penyelidikan ini juga menganalisa tentang ciri-ciri certia rakyat masyarakat Bidayuh Sadong. Kini, cerita rakyat masyarakat Bidayuh Sadong semakin pupus dalam kalangan genersi muda. Dalam kajian ini, penyelidik akan menghasilkan sebuah animasi pendek melalui pendadaptsian cerita rakyat tersebut. Melalui penghasilan animasi tersebut, cerita rakyat msyarakat Bidayuh Sadong mampu terpelihara daripada luput ditelan zaman.