Punca gengsterisme dalam kalangan pelajar sekolah menerusi animasi 2 dimensi - Asyaruddin, bin Alwi (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Kajian ini adalah untuk mengkaji punca dan permasalahan gengsterisme di sekolah. Hasil dapatan kajian, pengkaji telah menghasilkan animasi pendek dengan menggabungkan kreativiti lukisan dan perisian. Hasilnya, animasi gengsterisme mampu memberi kesedaran kepada umum tentang punca berlakunya gengsterisme dalam kalangan pelajar sekolah.