Eksperimentasi penggunaan rotan dan hampas rotan dalam penghasilan produk hiasan dalaman - Sylvia Sinty, ak Marasang (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Kajian ini memfokuskan kepada eksperimentasi penggunaan rotan dan hampas dalam penghasilan produk hiasan dalaman. Objektif bagi kajian ini adalah untuk mengkaji potensi rotan dalam penghasilan produk hiasan dalaman serta menghasilkan produk hiasan dalaman menggunakan rotan selain daripada produk sedia ada. Teknik yang telah dikenalpasti adalah teknik tenunan iaitu menggunakan rotan dan hampas rotan sebagai benang pakan. Hasil dapatan kajian, didapati pengaplikasian saiz rotan yang berbeza-beza pada tenunan menghasilkan rekaan yang berbeza-beza dan berpotensi untuk dijadikan sebagai produk hiasan dalaman seperti tirai tingkap yang berkonsepkan alam semulajadi. Kajian ini diharap dapat meluaskan bagi potensi rotan dan hampas rotan dalam penghasilan produk hiasan dalaman.