Sistem kerja syif : implikasi terhadap prestasi kerja operator pengeluaran - Salmiah, Binti Selaman (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2002)
Satu kajian berbentuk survei telah di jalankan di Nestle Food (M) Sdn Bhd untuk mengkaji perkaitan sistem kerja syif dengan prestasi kerja operator pengeluaran. Sampel terdiri daripada 30 orang operator pengeluaran. Soal selidik yang diuji kebolehpercayaannya dan menunjukkan nilai 0.8130 digunakan. Hasil kajian dianalisa menggunakan Korelasi Pearson untuk melihat hubungan antara rekabentuk sistem kerja syif (pagi, petang dan malam) dengan prestasi kerja. Kajian tidak menunjukkan kesan negariof sistem syif kepada prestasi kerja operator pengeluaran sebaliknya mereka berasa selesa dengan sistem kerja seperti ini. Operator pengeluaran di kilang ini mempunyai persepsi yang positif terhadap per1aksanaan sistem kerja syif. Tidak dapat dinafikan sistem syif ini memberikan kesan positif terhadap tahap produktiviti operator pengeluaran. Hasil kajian hanya menunjukkan kesan negatif rekabentul< syif terhadap tahap kesihatan operasi pengeluaran