Promosi muzium perkayuan dalam kalangan masyarakat tempatan di sekitar Kuching - Mohd Afzanizam, bin Mahmud (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2011)
Promosi merupakan salah satu daripada cabang campuran pemasaran yang amat penting yang digunakan dalam mempromosikan sesebuah organisasi. Tujuan penyelidikan ini dilakukan adalah untuk mengenal pasti jenis-jenis aktiviti promosi yang dijalankan serta mengkaji sambutan dan persepsi masyarakat tentang Muzium Perkayuan. Selain itu, kajian ini turut menganalisa kekuatan dan kelemahan kaedah promosi yang sedang dijalankan oleh PUSAKA di bawah pengendalian Seksyen Perhubungan Korporat terhadap masyarakat tempatan. Sememangnya, promosi meerupakan salah satu alat komunikasi yang berkesan dalam memperkenalkan muzium kepada masyarakat tempatan secara umumnya.