Perubahan ciri-ciri rekabentuk rumah bumbung panjang Negeri Sembilan dari dulu hingga kini - Rose Masrina, binti Mohamed Nor (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2008)
Rumah bumbung panjang Negeri Sembilan yang berbumbung lentik adalah merupakan satu binaan yang unik dan mempunyai nilai estetika yang tersendiri. Seni bina ini bukan sahaja menjadi identiti bagi negeri ini bahkan ciri-ciri rekabentuknya yang berseni melambangkan kehalusan dan kemahiran seni pertukangan masyarakat Melayu khususnya. Kajian ini adalah untuk mengenalpasti perubahan ciri-ciri rekabentuk yang berlaku terhadap rumah bumbung panjang Negeri Sembilan dari dahulu hingga kini.