"Luping" dalam budaya Dusun - Lidwina, Romius (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2011)
Pada zaman dahulu, masyarakat Dusun memartabatkan Luping sebagai peralatan simbolik dalam adat perkahwinan, kematian dan di dalam kehidupan seharian mereka. Pengkaji ingin melihat penggunaan Luping dalam masyarakat Dusun yang kian pupus. Mereka mempertahankan Luping sebagai peralatn simbolik penting dan barangan berharga. Tetapi generasi kini hanya memandang rendah terhadap penggunaan peralatan Luping tersebut. Justeru itu, kepupusan tersebut banyak melahirkan kesedaran dalam masyarakat Dusun hingga ke hari ini.