Pengurusan acara pesta Regatta Lepa di Semporna Sabah - Noor Fazrina, binti Hamzar (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2013)
Acara Pesta Regatta Lepa Semporna, Sabah, dianjurkan oleh Pejabat Daerah Semprna dengan kerjasama daripada Syarikat F&R Exhibition and Conference. Acara ini berkonsepkan kesenian dan kebudayaan masyarakat Bajau. Melalui usaha ini, Pejabat Daerah Semporna telah berjaya mengangkat acara ini sebagai "Pesta Air Malaysia". Perlaksanaan acara tersebut melibatkan beberapa agensi kerajaan dan swasta di sekitar Negeri Sabah. Pesta Regatta Lepa yang didominasikan oleh masyarakat Bajau telah dikekalkan sebagai sebuah pesta warisan yang unggul di Malaysia dan berpotensi ke pringkat Pengajian Tinggi Antarabangsa. Hal demikian kerana pesta ini merupakan lambang kepada identiti budaya masyarakat Bajau. Melalui pesta tersebut, masyarakat Bajau dapat memartabatkan kesenian dan kebudayaan kaum yang menjadi kebanggaan mereka. Kajian ini ingin menjelaskan hal-hal yang berkaitan dengan pengurusan acara Pesta Regatta Lepa oleh pihak Pejabat Daerah Semporna dan kerjasama daripada Syarikat F&R Exhibitions and Conference dari sudut pandang ilmu pengurusan acara kesenian.