Pengurusan persembahan tari Saba di Daerah Hulu Dungun :antara ritual perubatan dan media hiburan - Ruziana Ernita, bt Ab Wahab (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2012)
Tari Saba merupakan salah satu tari tradisional masyarakat Negeri Terengganu. Menurut sejarahnya tari ini telah wujud pada tahun 1850 di sebuah kampung yang terletak di Daerah Hulu Dungun Terengganu iaitu Kampung Kuala Jengai. Pada masa dahulu Tari Saba dipersembahkan untuk tujuan ritual perubatan sahaja, namun pada masa kini Tari Saba juga turut di tampilkan di pentas persembahan peringkat Negeri Terengganu mahupun di peringkat kebangsaan. Berdasarkan hal tersebut, kajian ini diarahkan untuk mengenalpasti sistem pengurusan yang dilakukan oleh kumpulan Tari Saba dalam persembahan untuk tujuan ritual perubatan dan juga untuk tujuan upacara kesenian lain.