Video pemetaan :gaya baru amalan seni video di Malaysia - Abdul Rashid, bin Sowarni (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Seni video pemetaan adalah sebuah gaya baru dalam era seni media baru yang merupakan fenomena terkini dalam perkembangan seni tampak Malaysia. Ia adalah kaedah terbaru oleh karyawan seni halus memaparkan visual yang mempunyai makna tersirat tentang sesuatu perkara atau isu yang ingin diketengahkan oleh pengkaji dan mempunyai tujuan samada untuk kritikan, pendedahan, dokumentari, iklan dan lain-lain konteks seni halus unutk disampaikan kepada audien. 'Video pemetaan: gaya baru amalan seni video di Malaysia' adalah kajian yang membincangkan teknik video pemetaan, kaedah eksplorasi terhadap ruang dimensi nayata kpeada dimensi maya dan jugak berkaitan dengan aspek seni arkitek serta ketepatan dalam pengiraan skala.