Pewarisan permainan Rebana Perak di Kampung Sungai Air Tawar - Mohammad Faizal, bin Nawani (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini mengenai Pewarisan Permianan Rebana Perak di kampung Sungai Air Tawar. Kajian ini memfokuskan kaedah-kaedah yang digunakan oleh Kumpulan Tebuk Sekolah untuk mewariskan dan memperturunkan ilmu permainan Rebana Perak ini kepada generasi yang seterusnya. Kumpulan Tebuk Sekolah perlu menggunakan kaedah pemindahan ilmu permainan yang lebih menarik dan sistematik. Seterusnya, ilmu permainan Rebana Perak dapat diwarisi oleh generasi seterusnya.