Pengurusan organisasi Ghazal Gema Suria di daerah Kota Bharu Kelantan - Fatihah, binti Mustaffa (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kumpulan Gema Suria merupakan sebuah organisasi kesenian yang mempersembahkan seni persembahan Ghazal Kelantan di daerah Kota Bharu, Kelantan. Kewujudan kumpulan Gema Suria ini telah mengangkat kesenian Ghazal ke peringkat yang lebih tinggi sebagai muzik berunsurkan keislaman. Pengurusan organisasi yang dilaksanakan oleh Kumpulan Gema Suria di dalam mengorganisasikan muzik Ghazal dianggap berpotensi untuk diangkat dan dimartabatkan ke peringkat yang lebih tinggi dalam usaha untuk menampilkan identiti budaya masyarakat dan kesenian Negeri Kelantan. Kajian ini ingin menghuraikan perkara yang berkaitan dengan pengurusan organisasi yang dilaksanakan oleh kumpulan Gema Suria terhadapseni persembahan Ghazal Kelantan dalam konteks pengurusan organisasi kesenian.