Pengurusan konservasi koleksi tembaga di Muzium Adat-Istiadat DiRaja Negeri Kelantan - Mohamad Zulhafizuddin, bin Aziz, (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini adalah berkaitan pengurusan konservasi koleksi Tembaga yang telah dijalankan di Muzium Adat-Istiadat negeri Kelantan. Pengurusan merupakan aspek yang penting dalam memelihara koleksi agar sentiasa berada dalam keadaan baik. Kajian ini dilakukan untuk meneliti secara lebih mendalam tentang kaedah-kaedah, serta prosedur yang telah ditetapkan dalam proses pemeliharaan koleksi Tembaga. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa pengurusan yang melibatkan perancangan dan perlaksanan yang gerterusan oleh pihak Muzium Adat-Istiadat Negeri Kelantan berdasarkan prosedur pengurusan koleksi merupakan pelindung utama kepada kestabilan setiap koleksi. Secara keseluruhannya, kajian ini dapat digunak sebagai rujukan kepada pelbagai pihak terutamanya yang mempunyai kepentingan seperti pelajar dan pengkaji yang akan datang.