Keberkesanan promosi Muzium Kraftangan dalam menarik lebih ramai pengunjung tempatan - Siti Sabariah, binti Che Hasin (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Muizum kraftangan di Negeri Kelantan adalah sebuah Muzium yang menggunakan senibina Melayu Kelantan yang menarik. Binaannya yang unik berdasarkan ciri-ciri Melayu tradisional menjadikan tempat ini amat sesuai sebagai pusat tarikan pelancongan. Bangunan Muzium kraftangan ini juga digunakan sebagai pusat mengembangkan lagi industri kraftangan Kelantan. Pendedahan yang kurang tentang aktiviti yang dijalankan menyebabkan masyarakat hari ini kurang mengetahui kewujudannya. Promosi yang dijalankan oleh pihak muzium harus digiatkan lagi supaya masyarakat hari ini mengetahui aktiviti yang diadakan. Dalam kajian ini, kaedah kuantitatif dan kaedah kualitatif telah digunakan oleh penyelidik untuk menyelesaikan permasalahan kajian.