Kajian Istana Budaya selepas 10 tahun penubuhan (1999-2009) - Ahmad Muaddib, bin Abdull Halim (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Kajian ini bertajuk "Istana Budaya Selepas 10 Tahun Penubuhan". Di dalam kajian ini, akan dibentangkan perubahan-perubahan yang berlaku di Istana Budaya mencakupi 3 komponen utama di dalam kajian in iaitu Amalan Polisi Istana Budaya, bahagian Pemasaranm dan juga aktiviti-aktiviti persembahan di Istana Budaya. Objektif kajian ini ialah mengkaji perubahan-perubahan yang berlaku berteraskan polisi Istana Budaya sejak awal penubuhan 1999 hingga 2009, mengenalpasti dan menganalisa strategi dalam bidang pemasaran yang diamalkan dan meniliti permasalahan yang timbul disebabkan perubahan-perubahan polisi yang digunakan. Hasil dapatan kajian ini telah menunjukkan bahawa Istana Budaya telah berjaya menarik ramai penonton untuk menonton di Istana Budaya, tetapi matlamat untuk mengangkat seni persembahan ke peringkat antarabangsa masih belum dicapai selepas 10 tahun ini.