Kumpulan Rodat kampung Surau Panjang dalam menghadapi arus pemodenan ke arah pengekalan seni warisan Rodat - Siti Kholijah, binti Radzuan@Ismail (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2008)
Kajian ini dibuat untuk mengkaji sejauhmana Kumpulan Rodat Kampung Surau Panjang ini memapu menghadapi arus pemodenan dalam usaha untuk pengekalan seni warisan Rodat ini. Hasil kajian mendapati masyarakat pada hari ini masih mengenali dan mengetahui kewujudan Kumpulan Rodat Kampung Surau Panjang.