Mempromosikan amalan persembahan Marhaban di Alor Sekawan Kedah - Nurul Nadia, binti Muhamad Nor (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Kajian ini dilakukan untuk mengkaji sejauh mana marhaban ini diterima dalam kalangan masyarakat, disamping memberikan kesedaran serta memupuk kecintaan terhadap kesenian budaya marhaban dalam kalangan masyarakat Melayu. Penyelidikan ini juga adalah untuk mencari masalah yang wujud dalam memperkenalkan budaya marhaban di Negeri Kedah. Melalui kajian ini juga penyelidik mengandaikan bahawa kekurangan maklumat yang lengkap menyebabkan habahan dalam mempromosikan seni persembahan budaya marhaban tidak begitu meluas di Negeri Kedah serta fungsi marhaban kebanyakkannya tidak diketahui oleh masyarakat.