Tradisi dan kepercayaan orang Asli Jah Hut di Kampung Penderas, Temerloh - Nor Baiti, binti Mustafa, (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2013)
Kajian ini menjelaskan mengenai budaya tradisi dan kepercayaan Orang Asli Jah Hut di Kampung Penderas, temerloh yang melambangkan identiti suku kaum tersebut. Kajian memperkatakan mengenai bentuk-bentuk ukiran kayu serta elemen yang terkandung di dalam sistem kepercayaan animisme yang digunakan dalam kaedah perubatan tradisional selaras dengan objektif kajian. Kajian ini menggunak kaedah pemerhatian, temubual, kerja lapangan dan kepustakaan bagi mengumpul data-data yang diperlukan dalam kajian. Hasil kajian mendapati budaya tradisi dan kepercayaan orang Asli Jah Hut di Kampung Penderas mempunyai keunikan dalam proses merawat penyakit melalui penghasilan bentuk ukiran dan ritual untuk menghalau semangat, hantu atau roh yang dipercayai telah merasuki pesakit. Budaya warisan ini harus dikekalkan untuk generasi akan datang.