Promosi seni anyaman masyarakat Iban yang dilaksanakan oleh Majlis Kraf Sarawak (MKS) - O'Shea, anak Tinggom (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2012)
Kajian adalah berkenaan dengan promosi seni kraftangan anyaman yang dijalankan oleh sebuah badan berkanun iaitu Majlis Kraf Sarawak. Majlis Kraf Sarawak merupakan sebuah pusat pengumpulan hasil-hasil kraftangan yang akan dijual kepada pelancong dan juga masyarakat tempatan. Fokus kajian adalah seni anyaman masyarakat Iban dan masyarakat Iban merupakan etnik yang terbesar di Sarawak. Objektif kajian adalah untuk mengenalpasti cara yang digunakan oleh Majlis Kraf Sarawak dalam mempromosikan anyaman untuk menarik minat masyarakat Iban, menilit keberkesanan promosu yang telah dilaksanakan oleh Majlis Kraf Sarawak dan mencadangkan promosi yang lebih berkesan untuk dilaksanakan oleh Majlis Kraf Sarawak.