Taburan Ikan Buntal Di Sungai-sungai Sarawak Terpilih Di Sekitar Kuching, Serian Dan Lundu - Zulkernine, Ahmed Tajudin. (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2006)
Taburan ikan buntal (Famili Tetraodontidae) di lima batang sungai terpilih di Kuehin g, Serian dan Lundu telah dijalankan di antara September 2005 hingga Februari 2006. Pengumpulan sampeJ menggunakan teknik memancing, pukat hanyut, pukat tiga lapis dan selarnbau. Pemeriksaan fiziko-kimia air lurut dijalankan. Sebanyak empal spesies ikan buntal telah direkodkan daripada kelima-lima kawasan kajian. Oi kawasan air masin spesies yang diperolehi ialah Lagocephalus lunaris dan Tetroodo/1 nigra viridis manakala kawasan air tawar, Carinoterraodon borneensis dan Carinorelraodon saliva tor. T nigrovir;dis mencatatkan komposisi paling tinggi (59.7%) yang banyak dijumpai di Sungai Bako. Pemeriksaan diet ikan buntal turut dijalankan ke atas sampel dan mendapati diet utamanya adalah udang dan moluska. Perbandingan parameter kualiti air menunjukkan tidak terdapat perbezaan di kawasan air masin. Secara relatifnya kualiti air di kawasan marin adalah tinggi manakala bagi kawasan air tawar kualiti air adalah rendah. Parameter f1ziko-kimia tidak mempengaruhi taburan ikan.