Faktor-faktor yang mempengaruhi pekerja untuk meneruskan kerjaya mereka selepas umur persaraan - Norhayati, Othman; Dayang Kartini, Abang Ibrahim (-, 2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi pekerja untuk meneruskan kerjaya mereka selepas umur persaraan. Seramai 61 orang reponden yang dipilih secara rawak terlibat dalam kajian ini. Sebanyak 3 hipotesis telah dikaji dalam kajian ini, hipotesis yang dibuat adalah berdasarkan objektif kajian. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif iaitu set borang selidik telah digunakan bagi mengumpul maklum balas daripada responden. Data-data yang diperolehi akan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS (Statistical Package For Social Science) versi 17.0. Dalam kajian ini faktor- faktor yang dikaji ialah faktor kewangan, faktor kesihatan dan faktor kepuasan kerja. Hasil dapatan menunjukkan faktor kepuasan kerja merupakan faktor yang signifikan dan juga faktor dominan bagi pekerja untuk meneruskan kerjaya selepas umur persaraan.