Sumbangan Andries Teeuw: Perspektif Malaysia - Awang Azman, Awang Pawi (Institut Pengajian Asia Timur, 2013)
Tanggal 18 Mei 2012 yang lalu merupakan hari duka kepada pengkaji kesusasteraan Asia Tenggara apabila Profesor Dr. Andries Teeuw telah menghembuskan nafas terakhir di Leiden, Belanda. Pemergian ini merupakan kehilangan besar dalam dunia sastera Melayu-Indonesia. Dalam dunia sastera Asia Tenggara. Khususnya sastera Indonesia dan Malaysia, sesiapa yang tidak mengenal nama dan tulisan Teeuw belumlah lagi lengkap minat dan kesarjanaannya. Demikian signifikan Teeuw dalam dunia sastera