The relationship between intra-organizational network resources and mentoring towards career success - Aainaa Fatimah, Bt. Tajibah (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan antara sumber rangkaian di dalam organisasi dan program mentor kepada kejayaan kerjaya. Kajian ini telah dijalankan di sebuah organisasi terpilih di Kuching. Kaedah soal selidik telah digunakan untuk mengumpul data kajian ini. Seramai J59 pekerja yang telah dipilih menjadi responden bagi sampel kajian ini. Analisa statistik seperti frekuensi, peratusan, ujian korelasi pearson dan analisis regresi linear digunakan lIntuk menganalisa data. Hasil dapatan kajian menunjukkan signifikan korelasi antara sumber rangkaian di dalam organisasi dan program mentor terhadap kejayaan kerjaya. Hasil analisa regrasi linear telah menunjukkan bahawa sumber rangkaian di dalam organisasi merupakan faktor yang paling dominan dalam mempengaruhi persepsi pekerja terhadap kejayaan kerjaya. Berdasarkan kepada dapatan, organisasi disarankan memberi lebih tumpuan kepada menggalakkan rangkaian di dalam organisasi bagi meningkatkan kejayaan kerjaya pekerja.