Kenali REBT semudah ABC : teori & konsep asas terapi rasional emotif tingkah laku - Aina Razlin, Mohammad Roose (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2015)
Terapi Rasional Emotif Tingkahlaku (Rational Emotive Behavior Therapy _ REBn merupakan antara teori psikoterapi yang mendapat sambutan dalam kalangan terapis dan kaunselor di seluruh dunia. Malah, ramai antara pakar motivasi masa kini menyampaikan ceramah dan menulis buku bantu diri dengan menggunakan konsep asas yang diolah oleh Albert Ellis, iaitu kepentingan berfikir secara rasional. Teori REBT mula dibangunkan oleh Albert Ellis dalam tahun 1955 yang pada mulanya dikenali sebagai Terapi Rasional. Terapi yang diasaskan ini memberi penekanan terhadap hubungan di antara kognisi, emosi dan tingkahlaku, iaitu ketiga-tiga elemen ini saling bertindak-balas dan mempengaruhi antara satu sarna lain. Selain itu, terapi ini juga mengaitkan pemikiran tidak rasional dengan permasalahan emosi manusia, serta mengetengahkan pendapat bahawa manusia mempunyai pilihan untuk terus menyumbang kepada permasalahan yang dihadapi atau mengambil langkah untuk menghentikan proses permasalahan itu.