Penyertaan politik di kalangan penduduk Debak, N26 Saribas - Selina, Bt. Abang Brahim (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kaiian ini adalah untuk mengkaji penyertaan politik di kalangan penduduk Debak. N26 Saribas. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti cara penyertaan, tujuan penyertaan, intensiti penyertaan dan penyertaan di kalangan etnik. Selain daripada itu, kajian ini juga menguji beberapa hipotesis tentang hubungan faktor sosioekonomi dengan penyertaan politik di kalangan penduduk. Kajian ini dijalankan secara kajian lapangan dengan menggunakan borang soal-selidik di samping melakukan pemerhatian ikut serta semasa kempen pilihanraya DUN 1996. Bilangan responden dalam kajian ini adalah seramai 120 orang yang dipilih secara rawak. Penganalisaan data adalah menggunakan SPSS dengan kaedah pekali korelasi dan kekerapan. Hasil kajian mendapati cara penyertaan politik penduduk di Debak adalah agak luas tetapi tidak termasuk aktiviti yang agresif dan rusuhan. Tujuan penyertaan politik pula adalah untuk mendapatkan ganjaran dan pembangunan kawasan luar bandar. Intensiti penyertaan politik di Debak adalah tinggi dan penyertaan bukanlah berdasarkan etnik. Di sampimng itu, faktor sosioekonomi juga mempengaruhi penyertaan politik di kalangan penduduk Debak.