Faktor-faktor tekanan kerja dan prestasi kerja di kalangan pekerja perkhidmatan awam Malaysia - Nor Asma, Binti Safri (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2011)
Pendekatan kepada masalah tekanan kerja kini menjadi keutamaan dan penting dalam setiap proses kerja sesebuah organisasi. Kajian ini merupakan satu kajian tinjauan untuk mengenalpasti faktor-faktor tekanan kerja dan prestasi kerja. Tempat kajian yang dipilih ialah Balai Bomba dan Penyelamat di Kota Samarahan, Sarawak. Ia melibatkan lima orang informan. Faktor tekanan kerja yang diselidiki ialah terdiri daripada faktor instrinsik, peranan di dalam organisasi, hubungan di tempat kerja, faktor keluarga, faktor individu itu sendiri, demografi sementara tekanan kerja pula ditinjau dari aspek-aspek psikologikal, fisologikal dan tingkah laku. Kaedah temubual telah digunakan dalam kajian ini dalam menganalisis faktor-faktor tekanan kerja dan prestasi kerja. HasH kajian menunjukkan terdapat pe1bagai faktor tekanan kerja dan prestasi kerja dikalangan pekerja seperti masalah beban tugas, konflik peranan, hubungan rakan sejawatan dan lain-lain. HasH kajian menunjukkan ia memberi kebaikan terhadap organisasi, pengkaji akan datang dan pengamal sumber manusia bagi meningkatkan prestasi kerja di tempat kerja.