Hubungan antara iklim kerja dan stres dalam kalangan guru sekolah menengah swasta - Patricia Mandang, anak Tinggom (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2014)
C!<-ajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perhubungan antara iklim kerja dan stres guru sekolah menengah swasta. Secara spesifik kajian ini mengenal pasti perhubungan dia antara elemen-elemen iklim kerja iaitu karenah pelajar, beban tugas, kekangan mas a dan penghargaan terhadap stres guru sekolah menengah swas~Kajian ini telah dilakukan ke atas 90 orang guru sekolah menengah swasta di Miri, Sarawak. Kajian ini dijalankan melalui format kuantitatif iaitu pengagihan borang soal selidik . Data dianalisis secara deskriptif menggunakan kekerapan, peratusan dan korelasi Pearson. Keputusan ujian menunjukkan terdapat hubungan signifikan di antara semua iklim kerja terhadap stres guru. Dengan ini, disertakan cadangan dan penambaikkan kajian untuk semua pihak.