Manifestasi Kata Sifat dalam Dialek Melayu Sarawak (DMS) - Wan Robiah, Meor Osman; Rosnah, Mustafa (2012)
Masyarakat Melayu Sarawak kaya dengan khazanah bahasa dan budaya yang mencerminkan identiti dan jati diri bangsa. Hal ini dapat dilihat daripada tutur kata dan perlakuan sosial yang memancarkan kesantunan dan ketinggian akal budi yang menjadi tunjang peradaban masyarakat ini. Komuniti ketiga terbesar di Sarawak ini juga terkenal dengan adat dan budayanya yang unik dan tersendiri. Oleh hal yang demikian, kajian ini memanfaatkan data deskripsi tentang kata sifat berdasarkan pemerian oleh Asmah Hj. Omar (2009), di samping memperlihatkan perbezaan berbanding bahasa Melayu Standard. Selain itu, penelitian ini juga memerihalkan konsep kata sifat ini dalam tradisi lisan yang terdapat dalam masyarakat ini. Pemerian data ini penting dalam merekod, menyimpan serta memelihara khazanah dialek yang terdapat di Borneo khususnya dan di Malaysia amnya sebagai warisan sosiobudaya komuniti ini.