Kesantunan dalam Budaya Melayu Sarawak - Hamidah, Abdul Wahab; Wan Robiah, Meor Osman (2009)
Masyarakat Melayu Sarawak kaya dengan adat istiadat yang ditenun dengan unsur-unsur kesopanan dan kesantunan. Unsur-unsur kesopanan dan kesantunan ini dapat ditelah dalam pelbagai aspek kehidupan termasuklah menerusi perlakuan dan penggunaan bahasa seperti kata ganti nama diri, kata sapaan dan rujukan hormat, selain pantun, kiasan, dan budaya rakyat seperti lagu dan cerita. Penekanan un sur kesantunan dalam kehidupan amat penting agar terlahir insan yang berpekerti mulia, tahu adat budaya, berakhlak dan mempunyai keperibadian Melayu. Makalah ini memfokus unsur kesantunan dalam budaya masyarakat Melayu Sarawak. Aspek kesantunan yang diteliti merangkumi verbal dan bukan verbal. Aspek kesantunan, kesopanan dan budi masyarakat yang kaya dengan adat susila sememangnya entiti yang perlu dikaji, diteliti, dan seterusnya didokumentasikan agar berfungsi sebagai satu sarana yang mempeIjelas identiti dan jati diri bangsa Melayu di Sarawak.