Dimensi Sosial Dalam Lakuan Maaf Bahasa Jepun - Wan Robiah, Meor Osman (2011)
Dalam sesuatu perhubungan sosial permohonan maaf sering berlaku apabila wujud ketidaksefahaman, pencanggahan idea serta kesilapan perbuatan daripada mana-mana pihak sarna ada penutur atau pendengar. Permohonan maaf dalam komunikasi sering berbeza berdasarkan aspek sosial yang mendominasinya seperti jantina, umur, jarak hubungan dan status sosial. Oleh itu, makalah ini meneliti aspek sosial dalam gaya lakuan maaf dalam kalangan penutur asli bahasa Jepun yang menetap di Malaysia. Secara khusus, kajian ini memanfaatkan dimensi sosial yang digariskan oleh Holmes, J. (I992) iaitu dari segi status, formaliti, jantina, dan usia. Hasil daripada kajian ini memperlihatkan aspek sosial merupakan salah satu variabel yang menjadi penyumbang wujudnya perbezaan berbahasa dalam interaksi sosial oleh penutur bahasa Jepun.